Hans Keuper onthult op dinsdag 22 maart naast de Grote Kerk in Neede het door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde borstbeeld van Willem Sluiter. Deze dichter werd op de eerste lentedag van 1627 in een huis (nu Nieuwstraat 15) tegenover deze kerk geboren. Een herinnering hier aan hem ontbrak. Een klein comité verwierf in korte tijd ruim steun voor een passend kunstwerk. Keuper won vorig jaar als eerste de Willem Sluiter Prijs. Hij is bekend als oprichter van de Band Boh Foi Toch.
Dit is waarom op zaterdag 26 maart van 14.oo t/m 17.00 uur iedereen het borstbeeld, dat op een sokkel komt te staan van Bentheimer zandsteen, kan komen bewonderen, Hiermee wordt verwezen naar de eeuwenoude waterputten en doopvonten, die ook van dit materiaal werden gemaakt. Het komt ook als bouwmateriaal nog op veel plaatsen in de omgeving voor.
Aanvullende informatie:
Sluiters werk, waarin de geest van de Moderne Devotie doorklinkt, was enkele eeuwen zeer populair. Zijn vader en grootvader hadden in Neede een bierbrouwerij en graanhandel. In zijn periode als dominee in het naburige Eibergen, van 1653 tot 1673, ontwikkelde Willem Sluiter zich als dichter. Hij hief een lofzang aan op het eenvoudige plattelandsleven en zijn bekende dichtregels over dees’ achter-hoek zijn vaak in verband gebracht met de streeknaam Achterhoek.
Het borstbeeld van Sluiter komt te staan naast de Grote Kerk, aan de Nieuwstraatzijde, tegenover de geboorteplek van de dichter. Tot nu was hier geen herinnering meer aan hem te vinden. Sluiters werk, waarin de geest van de Moderne Devotie doorklinkt, was enkele eeuwen zeer populair. Ongeveer ter hoogte van het borstbeeld komt aan de binnenkant van de kerkmuur gedurende een week het geschilderde portret te hangen. De initiatiefnemers van een kunstwerk ter herinnering aan Sluiter zijn enorm blij dat dit nu alsnog lukt. Veel steun kregen ze hierbij van Peter Sluiter uit Amsterdam, een andere verre nazaat.