Film De Berkel – Podium Neede

Wanneer: zaterdag 22 april 2023
Waar: Van Gellicumzaal

De Berkel

De Duits-Nederlandse bioscoopfilm over de rivier de Berkel wordt op vrijdagavond 22 april in groot formaat vertoond in de Van Gellicum theater- en filmzaal in Neede.  Het is een boeiende bioscoopfilm voor alle leeftijden, en tweetalig met Nederlandse ondertitels.

De Berkel verbindt negen steden in ons land en Westfalen. Ze hebben alle iets bijzonders: inwoners en bedrijven met activiteiten en uitvindingen van lokaal, landelijk of internationaal belang.

Het verbaast veel Duitse kijkers dat de Berkel in ons land breed en  diep genoeg is om te bevaren met wel twintig mensen tegelijk in een zomp. Maar ook dat in Neede kermisattracties van formaat worden gebouwd, dat de beiaardier in Lochem populaire verzoeknummers uit het carillon hamert, en dat Borculoërs kaasafval omzetten in kostbare voedingsmiddelen, die miljarden in de kas brengen.

 

Veel Achterhoekers hebben wel eens gehoord van de gebroeders Wessels, die giganten uit de hele wereld gratis voorzien van passende schoenen uit hun eigen schoenmakerij in Vreden. Stadtlohn is minder bekend als producent van onder meer huishoudelijk aardewerk. Gescher, befaamd als klokkenstad, had officiële banden met Neede, tot de gemeentelijke herindeling daaraan een einde maakte.

In Coesfeld was de Berkel eeuwenlang overwelfd, maar daar wordt de rivier waar mogelijk weer aan het licht gebracht. Billerbeck waar de Berkel ontspringt is officieel een recreatieoord en een bedevaartsplaats, waar de prediker Ludgerus overleed na de stichting van vele kerken, waaronder een reeks in de Achterhoek.

De film laat nog meer zien over de Berkel, de Berkelsteden en hun inwoners en kenmerkt zich ondermeer door het feit dat “over de grens alles anders is, behalve het dialect en de grote gastvrijheid, zoals gewoon is onder goede buren”, concluderen de filmmakers tot slot.

Kaarten op onze website podiumneede.nl, bij Tabakorie Rona aan de Oudestraat of aan de zaal.

 

Meer over deze activiteit

Begintijd: 20:00
Eindtijd: 22:00
Leeftijd: 10 tot 18 jaar, 18 tot 65 jaar, 65 jaar en ouder
Categorie: Muziek, dans & theater
Prijs: €5,00

Link naar Facebook event

Deel deze activiteit

Delen via WhatsApp
Delen via Facebook
Delen via Email

Over de accommodatie

Van gellicum 4
Van Gellicum zaal (Podium Neede)
Julianastraat 12A, 7161CR Neede

Gerelateerde activiteiten

Muziek, dans & theater
Midzomerconcert in Natuurpark Kronenkamp
zondag 23 juni 2024
Begint om 11:00 uur
Feest & festival
ZFR | BROK Buurtbattle!
donderdag 11 juli 2024
Begint om 19:30 uur
Feest & festival
ZFR | Tieners Van Toen!
zaterdag 13 juli 2024
Begint om 10:30 uur
Feest & festival
ZFR | Rietmolenmiddag
zaterdag 13 juli 2024
Begint om 14:30 uur