Bespiegelingen over de Achterhoek

Wanneer: zondag 17 december 2023
Waar: Van Gellicumzaal, Julianastraat 12, Neede

In februari 2023 ging de documentaire “Bespiegelingen over de Achterhoek” in première. Vier avonden uitverkocht. Meer dan duizend bezoekers bezochten de documentaire. Voor de makers was dit de aanleiding om de documentaire op meerdere plaatsen te vertonen in de Achterhoek en nu ook in Neede.

Het begon bij de maker van tientallen klankbeelden en films, Fons Rouwhorst uit Vorden. “Wat zou het mooi zijn, om een documentaire te maken over de Achterhoek”, dacht hij.

Want waar vind je zoveel landschapselementen, een prachtig en gaaf bewaarde historie met een mooi verhaal. Een Achterhoek met een boeiend verleden. Met een natuur waar de kievit en de ree zich nog thuis voelen. Als je dat alles in beelden vastlegt dan komt de Achterhoek tot leven en ga je streek nog meer waarderen”, dacht Fons.

In 2019 begon hij te schrijven aan het script voor de documentaire. Tussen eind 2019 en eind 2022 werden de opnames gemaakt en de beelden gemonteerd. Muzikanten uit de Achterhoek werden gezocht en muziekkeuzes bepaald. Altijd in het bijzijn van zijn vrouw Ineke Heinen die een groot aandeel heeft gehad in de regie en de eindmontage. En Theo Heuvelink uit Zutphen die tekst redigeerde, advies gaf en het hele proces enthousiast en betrokken ondersteunde.

Wanneer je door de lens van de camera kijkt zie je pas hoe mooi de Achterhoek werkelijk is. Daar hoort een verhaal bij! Een verhaal van het verleden, heden en toekomst van de Achterhoek. We kijken in de spiegel terug naar hoe het begon, naar de elementen die de Achterhoek typeren en vooruit naar de mogelijke veranderingen. Vandaar de titel van de documentaire: ‘Bespiegelingen over de Achterhoek’.

In twee keer 40 minuten wordt op een afwisselende manier de Achterhoek neergezet. Met veel aandacht voor landschap, de flora en fauna en afgewisseld met interviews met veel mensen, die vertellen over hun beleving en gedachten.

Info en reservering: docuachterhoek@gmail.com 06-13430366.

De voorstelling begint op zondagmiddag 17 december om twee uur in de Van Gellicumzaal aan de Julianastraat 12 in Neede. Kaartjes zijn verkrijgbaar op de via docuachterhoek@ gmail.com en vanaf half twee aan de zaal.

Meer over deze activiteit

Begintijd: 14:00
Eindtijd: 16:00
Leeftijd: 18 tot 65 jaar, 10 tot 18 jaar, 65 jaar en ouder
Categorie: Muziek, dans & theater
Prijs: €10,00

Link naar Facebook event

Deel deze activiteit

Delen via WhatsApp
Delen via Facebook
Delen via Email

Over de accommodatie

Van gellicum 4
Van Gellicum zaal (Podium Neede)
Julianastraat 12A, 7161CR Neede

Gerelateerde activiteiten

Muziek, dans & theater
Pubquiz @ Café de Ruif
woensdag 29 mei 2024
Begint om 19:30 uur
Muziek, dans & theater
Midzomerconcert in Natuurpark Kronenkamp
zondag 23 juni 2024
Begint om 11:00 uur
Feest & festival
ZFR | BROK Buurtbattle!
donderdag 11 juli 2024
Begint om 19:30 uur
Feest & festival
ZFR | Tieners Van Toen!
zaterdag 13 juli 2024
Begint om 10:30 uur
Feest & festival
ZFR | Rietmolenmiddag
zaterdag 13 juli 2024
Begint om 14:30 uur